Mosselgerechten
Basisbereiding voor mosselen
- ½ cm water met grof zeezout aan de kook brengen
- De gewassen en gekuiste mosselen toevoegen
- Peper van de molen
- Kort laten opkoken onder deksel op een hevig vuur
- Goed opschudden en terug op het vuur
Tip: mosselen vragen veel peper en het opkoken moet kort maar hevig zijn
Mosselen "Marinière"
Starten als bij de basisbereiding en fijn gesneden ajuin & groene selder (ook fijn gesneden) toevoegen samen met de mosselen en een klein klontje boter.
Tip: mosselen Marinière kan ook goed dienen als basisbereiding voor vele andere bereidingen.
Mosselen in de witte wijn
Mosselen Marinière opzetten en wanneer de mosselen de eerste maal goed opgeschud zijn witte wijn toevoegen en nog even goed laten doorkoken
Fijngesneden platte peterselie vóór het opdienen toevoegen.
Mosselen met Cider & Granny Smith
Mosselen Marinière opzetten (zie boven )
Na de eerste maal opschudden een grote tas fijne brunoise van Granny Smith appelen gemarineerd in de Cider toevoegen.
Net voor het opdienen nog een scheut verse Cider over de mosselen gieten en fijn gesneden bieslook.
Mosselen "Charentaise"
Mosselen Marinière, maar met fijn gesneden sjalot i.p.v. ajuin
Wanneer je de mosselen toevoegt & de groeten, een klein beetje currypoeder & gepelde tomaten in blokjes.
Bij de eerste maal opschudden 1/3 kokosmelk, 2/3 room & een scheutje ciderazijn
Goed laten doorkoken en vóór het opdienen veel fijn gesneden bieslook
Tip: Als je de saus wat meer ingebonden wenst, de saus afgieten in een steelpannetje en opbinden met blanke roux en terug over de mosselen gieten of gewoon vóór je de bieslook bijvoegd, een liaison (eierdooier & room) toevoegen, maar dan zeker niet meer laten koken.
Mosselen met witloof & Geuze
Basisbereiding mosselen opzetten met fijn gesneden witloof en een klontje boter
Bij eerste maal opschudden de geuze, room en een theelepeltje mosterd.
Net vóór het opdienen nog wat peterselie & binden met een liaison